Blog

Zelfgemaakte jam bewaren; tips & tricks

Zelfgemaakte jam bewaren; tips & tricks

Vaak horen we van onze klanten de vraag ‘Hoe lang kan ik zelfgemaakte jam bewaren?’ Het leek ons dus tijd voor een korte blogpost die antwoord geeft op deze vraag. Om de vraag te beantwoorden zullen we eerst ingaan op de manieren waarop jam geconserveerd kan worden en vervolgens hoe lang je jam kunt bewaren, mits je deze technieken volgt.

Hoe kun je zelfgemaakte jam bewaren?

Jam maken is een conserveringstechniek wat simpel gezegd betekent dat je door het toevoegen van suiker de etenswaren – in de meeste gevallen fruit – langer houdbaar kunt maken. Door het toevoegen van suiker zorg je ervoor dat bacteriën en enzymen niet de kans krijgen om het fruit te bederven. Suiker is daarmee dus de belangrijkste manier om zelfgemaakte jam te kunnen bewaren en maakt jam bovendien wat jam is; een stevige fruitmassa voor op brood, toast, bij de kaas en nog veel meer!

Pectine

Ook pectine zorgt ervoor dat jam langer houdbaar blijft. Pectine is een geleivormende stof dat voorkomt in de celwanden van planten. Sommige vruchten hebben een hoog pectinegehalte. Bijvoorbeeld citroenen, cranberry’s, kweeperen en moesappels. Over het algemeen geldt dat hoe hoger het pectinegehalte, hoe minder suiker je hoeft toe te voegen.

Citroensap

Ook zuur kan ervoor zorgen dat je zelfgemaakte jam langer kunt bewaren. Denk hierbij aan het toevoegen van citroen- of limoensap. Vaak worden de drie elementen – suiker, pectine, citroensap – samen gebruikt om de langste houdbaarheid te kunnen garanderen.

Zet de potten op de kop

Een andere manier, die niet gerelateerd is aan de ingrediënten, is het op de kop plaatsen van de potten. Vul de potten tot even onder de rand, sluit ze goed af, en draai de potten om. De hitte van de jam duwt namelijk de overtollige lucht uit de pot. Na 5 minuten mogen de potten weer rechtop staan en kan de jam rustig afkoelen. Controleer vervolgens goed of het mogelijk is om het deksel in te drukken. Zo niet, dan is het deksel vacuüm getrokken wat de houdbaarheid ten goede komt.

Hoelang kan je zelfgemaakte jam bewaren?

Er is enige discussie over de exacte houdbaarheid van zelfgemaakte jam. Jam met een normaal suikergehalte en verpakt in een schone pot is buiten de koelkast zeker 6 – 12 maanden houdbaar. Als de pot nog niet is geopend, kun je deze het beste buiten de koeling bewaren. Als de pot eenmaal is geopend, kun je de jam het beste in de koelkast bewaren. Met het volgen van bovenstaande tips is het in sommige gevallen zelfs mogelijk om de jam langer te bewaren, zelfs enkele jaren lang!

Comments

comments