Blog

fruit van het seizoen: wanneer eet je welk fruit?

fruit van het seizoen: wanneer eet je welk fruit?

Het hele jaar door kan je bijna alle fruitsoorten in de supermarkt vinden. Maar wist je dat niet elk fruittype geschikt is voor elk seizoen? Daarom beschrijven we in dit blogartikel welk fruit je het beste in welk seizoen kunt eten.

Fruit van het seizoen: wat betekent dat?

We schreven eerder deze maand al een artikel over jam als relatiegeschenk. In veel gevallen zal het dan gaan om een kerstgeschenk, maar als je dan een keuze moet maken tussen alle jamsoorten, dan wil je eigenlijk weten welke jam het meest geschikt is in – bijvoorbeeld – december. Daarom schrijven we nu een artikel over ‘fruit van het seizoen’. Fruit van het seizoen betekent dat je fruit koopt dat natuurlijk is geproduceerd. Oftewel, dit is fruit dat niet in kassen in geteeld, maar op de volle grond. Doordat er minder energie in is gestoken om het fruit te laten groeien, ben je gelijktijdig milieubewust bezig. Bovendien is het fruit verser en vol van vitaminen. Gelijktijdig betekent het dat het fruit voordeliger is, omdat er geen gebruik is gemaakt van kassen of bewaarmiddelen.

Fruit van het seizoen: indeling per maand

fruit van het seizoen

Hieronder volgt een indeling van de fruitsoorten per maand. Wil je nog sneller zoeken? Kijk dan ook in de groente- en fruitkalender die door Milieu Centraal is opgesteld.

Januari

In januari zijn de volgende fruitsoorten volop verkrijgbaar: ananas, appel, banaan, citroen, grapefruit, kiwi, mandarijn, peer, sinaasappel.

Februari

In februari zijn de volgende fruitsoorten volop verkrijgbaar: ananas, appel, avocado, banaan, citroen, grapefruit, kiwi, mandarijn, peer, sinaasappel.

Maart

In maart zijn de volgende fruitsoorten volop verkrijgbaar: ananas, appel, avocado, banaan, citroen, grapefruit, kiwi, mandarijn, peer, sinaasappel.

April

In april zijn de volgende fruitsoorten volop verkrijgbaar: ananas, appel, avocado, banaan, citroen, grapefruit, sinaasappel.

Mei

In mei zijn de volgende fruitsoorten volop verkrijgbaar: aardbeien, ananas, appel, banaan, grapefruit, sinaasappel.

Juni

In juni zijn de volgende fruitsoorten volop verkrijgbaar: aardbeien, abrikozen, ananas, appel, avocado, banaan, citroen, kersen, kruisbessen, meloen, pruimen.

Juli

In juli zijn de volgende fruitsoorten volop verkrijgbaar: aardbeien, abrikozen, bramen, bosbessen, citroen, frambozen, kersen, kruisbessen, meloen, perziken, pruimen, rode bessen, zwarte bessen.

Augustus

In augustus zijn de volgende fruitsoorten volop verkrijgbaar: appelen, abrikozen, bosbessen bramen, druiven, kersen, meloenen, peren, perziken, pruimen, rode bessen.

September

In september zijn de volgende fruitsoorten volop verkrijgbaar: appelen, banaan, bramen, citroenen, druiven, kiwi, meloenen, peren, perziken, pruimen.

Oktober

In oktober zijn de volgende fruitsoorten volop verkrijgbaar: appel, banaan, druiven, kiwi, mandarijn, peer.

November

In november zijn de volgende fruitsoorten volop verkrijgbaar: ananas, appel, avocado, banaan, citroen, druiven, kiwi, mandarijn, peer, sinaasappel.

December

In december zijn de volgende fruitsoorten volop verkrijgbaar: ananas, appel, avocado, banaan, citroen, kiwi, mandarijn, peer, sinaasappel.

Fruit van het seizoen: indeling per fruitsoort

fruit van het seizoen

Het gaat wat te ver om in dit artikel alle fruitsoorten te behandelen, maar de bekendste fruitsoorten worden hier benoemd met de periode waarin ze het best gegeten kunnen worden. Voor een volledig overzicht met fruit van het seizoen verwijzen we naar de website van infonu.nl.

Aardbei

Aardbeien kunnen het beste gegeten worden van februari tot en met september. In januari en van oktober tot en met december dus niet.

Abrikoos

Abrikozen zijn het beste in januari en februari, mei tot en met augustus en in december. Je kunt dus beter geen abrikozen eten in maart en april en van september tot en met november.

Braam

Bramen kun je eten van juni tot en met september. Van januari tot en met mei en van oktober tot en met december dus niet.

Framboos

Frambozen kun je eten van januari tot en met september. Alleen in de maanden oktober, november en december kun je deze beter niet eten.

Peer

Peren kunnen het hele jaar gegeten worden. Gelukkig maar! :-)

Perzik

Perzikken kun je eten in de maanden januari, maart, mei, juni, juli, augustus en september. In februari, april, oktober, november en december kun je beter geen perziken eten.

Pruim

Van januari tot en met mei en van augustus tot en met december kun je prima pruimen eten! Alleen in juni en juli zijn de pruimen van mindere kwaliteit.

Vijg

Vijgen kun je alleen van september tot en met december eten.

Fruit van het seizoen: hele jaar eetbaar

Gelukkig is er ook fruit dat je het hele jaar kunt eten. Dit is dus niet meer echt ‘fruit van het seizoen’, maar wel handig om te weten. Hieronder vallen ananas, banaan, druif, kokosnoot, mandarijn, mango, pruim en sinaasappel.

Heb je al trek gekregen? Bestel dan nu zelfgemaakte jam van seizoensvruchten in onze webshop!

Comments

comments

1 Comments

  1. Pingback: Zelfgemaakte jam als relatiegeschenk of kerstcadeau | Jamsterdam

Comments are closed.